Χαιρετισμός e-ΘΕΜΙΣ

Αγαπητές και αγαπητοί φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων και του Δ.Σ.Α., αλλά και προσωπικά να χαιρετίσω τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ με τη βεβαιότητα ότι θα είναι και επιτυχημένο και διεισδυτικό.

Η επιτυχία είναι, άλλωστε, εξασφαλισμένη όχι μόνο από το κύρος των ομιλητών και την πολύπτυχη θεματολογία, αλλά και από την ικανότητα των διοργανωτών, που έχουν ήδη δώσει πλούσια δείγματα γραφής του έργου τους μέσα σε λίγα χρόνια. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συγχαρούμε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης e-ΘΕΜΙΣ και τον εξαίρετο συνάδελφο και προσωπικό μου φίλο και συνυποψήφιο στις επικείμενες εκλογές του Δ.Σ.Α. πρόεδρό τους κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο για την συνολική καινοτόμο ενασχόλησή τους με την είσοδο της νομικής επιστήμης και του δικηγορικού λειτουργήματος στην ψηφιακή εποχή. Από το 2005, όταν οργάνωσαν τον ιστότοπό τους, και το 2009, χρόνο σύστασης της Ένωσης, η παρουσία τους έχει υπάρξει πληθωρική και γόνιμη για όλους μας!

Η πληθωρικότητα αυτή αντανακλάται και στο μεγάλο εύρος των ζητημάτων του Συνεδρίου Σας, τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνολογική εξέλιξη για τη διάρθρωση της οικονομικής δράσης και τη νομική της ρύθμιση, αλλά εγείρουν και ευαίσθητα ερωτήματα. Οι νέες εταιρικές μορφές καλούνται, για παράδειγμα, να διευκολύνουν την επιχειρηματική καινοτομία, μεταθέτοντας την έμφαση από την κεφαλαιουχική επάρκεια στην αξία των ιδεών, της εργασίας και της πρωτοτυπίας, κάτι που έχει σημασία για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες της εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης. Η κεφαλαιουχική εταιρεία αναιμικού κεφαλαίου γεννά, όμως, το ερώτημα της εμπιστοσύνης των τρίτων: η μειωμένη περιουσιακή φερεγγυότητά της μπορεί να οδηγήσει σε δανειοληπτική στενότητα αναιρετική του επιχειρηματικού σκοπού.

Σε άλλα ερωτήματα του Συνεδρίου Σας, η απάντηση είναι ενδεχομένως ακόμη δυσχερέστερη. Στο ψηφιακό περιβάλλον, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας -και μάλιστα σε διακρατικό επίπεδο- αποτελεί δυσχερές εγχείρημα. Ταυτοχρόνως, η επέκταση της προστασίας των δικαιωμάτων αυτών σε όλο και πιο ρευστές μορφές καινοτόμων ιδεών μπορεί να αντιστρατεύεται την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και να παρακωλύει την πρόοδο σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, για τις οποίες οι ευρεσιτεχνίες του εύπορου Βορρά του πλανήτη αποδεικνύονται ενίοτε οικονομική τροχοπέδη.

Με τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο θα αγγίξει με επάρκεια και τόλμη όλες τις δύσκολες πτυχές της θεματολογίας του, Σας εύχομαι ένα γόνιμο αλλά και ευχάριστο διήμερο!

Σας ευχαριστώ,

Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη