Ένωση δικαστών και εισαγγελέων ετήσια τακτική συνέλευση, Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 9.30, Αμφιθέατρο Εφετείου Αθηνών Χαιρετισμός Αντιπροέδρου ΔΣΑ Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου ΔΣΑ

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση που μας απευθύνατε και φέτος να παρακολουθήσουμε και χαιρετίσουμε τις ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά επίκαιρες εργασίες της Συνέλευσής σας.


Το δικηγορικό σώμα πάντοτε περιβάλλει τη δικαστική κοινότητα και τους εκπροσώπους της με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο και εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δικαστές στο πλαίσιο μίας σύγχρονης ευνομούμενης πολιτείας. Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Δικαστικών Ενώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων είναι διαχρονική, αγαστή και έχει ως πρώτιστο μέλημα τη χρηστή απονομή της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η Δικαιοσύνη αποτελεί ένα χώρο που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν το έργο όλων των συλλειτουργών της. Η συσσώρευση υποθέσεων είναι μεγάλη και η έλλειψη προσωπικού και αναγκαίων υποδομών, που θα διευκολύνουν το δύσκολο έργο των δικαστικών λειτουργών, από καιρό διαπιστωμένη.
Δυστυχώς, καθένας μπορεί πλέον να διαπιστώσει ότι η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται με κριτήρια αμιγώς οικονομικά, που αποσκοπούν στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων και μόνο ωφελημάτων και παραβλέπουν, μεταξύ πολλών άλλων, τη λειτουργία της ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης των δικαστικών λειτουργών ως εχέγγυου της ανεξαρτησίας τους και, κατ’ επέκταση, της ομαλής εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να τονιστεί ότι η ειδική, προσεκτική και κατά την άποψή μας προνομιακή μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά αντίθετα να προκύπτει ως αυτονόητη λογική αναγκαιότητα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ρητά, όπως ήδη ελέχθη, με βάση το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συμμερίζεται πλήρως τις αγωνίες του κλάδου σας, διαπιστώνοντας και ο ίδιος ότι τα χρόνια, σοβαρά προβλήματα υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης έχουν διογκωθεί σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό, οι δε Έλληνες Δικαστές, αγωνιζόμενοι να ανταποκριθούν στην καίρια για τη χώρα και τους πολίτες αποστολή τους, αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τέτοιες που δεν πληρούν καν τις στοιχειώδεις εγγυήσεις ασφαλούς άσκησης των καθηκόντων τους. Η επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε προ μηνός η Γραμματέας της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων καθώς και όλες οι σχετικές επιθέσεις και, εν γένει, εγκληματικές ενέργειες που συνέβησαν στους χώρους των Δικαστηρίων κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία αποδεικνύουν την εντυπωσιακή αδιαφορία της Πολιτείας να μεριμνήσει ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει θέσει εξαρχής εαυτόν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, δηλώνοντας διατεθειμένος να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο – με την παροχή οποιασδήποτε υλικής ή άλλης συνεισφοράς. Ήδη, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δημιουργήσαμε, με τη συνεργασία των διοικήσεων των Δικαστηρίων, τις απαραίτητες υποδομές αφενός για τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης όλων των συναδέλφων με ένα απλό sms στο κινητό τους σχετικά με την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που τους αφορούν και αφετέρου για την προώθηση των σύγχρονων θεσμών ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με την προοπτική να επεκταθούν σε όλες τις δικαστηριακές διαδικασίες: ηλεκτρονική ανάρτηση των εκθεμάτων των Δικαστηρίων, χορήγηση ψηφιακών υπογραφών στους Δικηγόρους, ηλεκτρονική κατάθεση των εισαγωγικών δικογράφων, των προτάσεων και των σχετικών, αποδεικτικών και διαδικαστικών εγγράφων καθώς και αποϋλοποίηση των ενσήμων και ενσωμάτωσή τους στα γραμμάτια, τα οποία οι συνάδελφοι μπορούν πλέον να εκδίδουν μόνοι τους, από τον προσωπικό τους Η/Υ.

Η αγαστή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές δεν είμαι όμως αρκετή, όταν ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα προβλημάτων σε επίπεδο γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης και έλλειψης τεχνολογικών υποδομών, για την επίλυση των οποίων η Πολιτεία επιμένει είτε να ολιγωρεί, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, είτε να αδιαφορεί πλήρως, και το Ελληνικό σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να έχει φτάσει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δηλαδή τα δεδομένα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για μας να είναι ζητούμενα.


Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς,

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας και να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα είναι πάντα δίπλα σας, όπως άλλωστε είναι διαχρονικά αρωγός σε όλες τις ενώσεις που εκπροσωπούν συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι οποίοι μοχθούν, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση, με συναίσθημα ευθύνης και με συνείδηση υπευθυνότητας, για τη βέλτιστη δυνατή απονομή της.

Ο ρόλος μας – Δικηγόρων και Δικαστών – ως θεματοφυλάκων του κράτους δικαίου και της νομιμότητας επιτάσσει τη διαρκή εγρήγορση και δραστηριοποίησή μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Η Αντιπρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη