Ευθύνη να ‘σαι Δικηγόρος

Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου ψηφίζουν οι 21.600 δικηγόροι της Αθήνας για να εκλέξουν το νέο Δ.Σ. του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Δεκατρείς συνδυασμοί και οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι διεκδικούν τις ψήφους των μελών του ΔΣΑ, με την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου του Δ.Σ.Α. κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος ανήκει στον χώρο της Ν.Δ. χωρίς να έχει λάβει το επίσημο χρίσμα, να εμφανίζεται ως η πιο ισχυρή.

Στο πλευρό του κ. Αδαμόπουλου, στην «Κοινωνία των Δικηγόρων» ξεχωρίζει η ηχηρή παρουσία της κ. Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, σημερινής Αντιπροέδρου και επί χρόνια ενεργούς στα του Δ.Σ.Α., και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης.

«Στα εικοσιένα, πλέον, χρόνια της παρουσίας μου στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. από τη θέση της Συμβούλου, Ταμία, Γενικής Γραμματέα και Αντιπροέδρου, η περίοδος της τελευταίας θητείας ήταν αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη. Και αν τελικά αποφάσισα να εκτεθώ για ακόμη μία φορά στην κρίση σας, είναι επειδή ακριβώς αισθάνθηκα ότι μέσα στις σημερινές δυσκολίες ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ανάγκη τον συνδυασμό του «νέου αίματος» με την εμπειρία των παλαιοτέρων συναδέλφων που ασχολούνται με τα κοινά για την αντιμετώπιση των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας.

Μόνο ο συνδυασμός των δύο μπορεί να δώσει το μείγμα μαχητικότητας και σύνεσης που χρειαζόμαστε προκειμένου να αποτρέψουμε τις ανατρεπτικές για το επάγγελμά μας και τον νομικό πολιτισμό της πατρίδας μας ζοφερές εισηγήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, έκρινα ότι πρέπει να προσπαθήσω να συνεχίσω, εάν με εμπιστευθείτε και πάλι. Αισθάνθηκα ότι η «ιδιώτευση» θα ήταν φυγομαχία. Ότι, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, πρέπει ο καθένας μας να επιμείνει στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις του για την διεκδίκηση δίκαιων λύσεων», αναφέρει η κα Καλαντζάκου στο προεκλογικό της μήνυμα.

Η κα Καλαντζάκου εκλέγεται σύμβουλος στον Δ.Σ.Α. από το 1990, ενώ ήταν πάντα μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης και κατά τις τριετίες 2002-2005 και 2011-2014 ήταν Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. στις περισσότερες Ειδικές Επιτροπές του.

Σήμερα είναι επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο συμβούλιο των Δικηγορικών συλλόγων της Ευρώπης. Διετέλεσε και διατελεί Μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ.Α. ως Ταμίας κατά την τριετία 2005-2008, ως Γενική Γραμματέας κατά την τριετία 2008-2011, και ως Αντιπρόεδρος κατά την τριετία 2011-2014.

Είναι ακόμα εν ενεργεία Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων.

Κατά την διετία 2005-2007 συμμετείχε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα. Επίσης, συμμετείχε σε πολλές Επιτροπές του Δ.Σ.Α. και υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής Ομαδικής Ασφάλισης Δικηγόρων. Μέλος Πειθαρχικού Συμβουλίου Δ.Σ.Α. και από το 2011 επικεφαλής του Β’ Πειθαρχικού Συμβουλίου Δ.Σ.Α. Έχει δημοσιεύσει γνώμες και άρθρα σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο περί διαφόρων επιστημονικών θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τους Δικηγόρους.

Ήταν επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. των Ολυμπιακών Αερογραμμών Α.Ε., ενώ ήταν επίσης υποψήφια Ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές το 1994 και υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του 2009.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/404401/ioanna-kalantzakoy-eythyni-na-%CE%84sai-dikigoros (13 Φεβρουαρίου 2014)